Een cruciale dag: 7 november 2013

Preet Bharara

Preet Bharara

Door Ted Sluymer | 1 november 2013 – Het is november. Eindelijk, want wachten duurt lang. Nog een aantal dagen trouwens, want pas a.s. donderdag 7 november krijgt Nico Epskamp een gesprek met de aanklagers. Niet met hoofdaanklager Preet Bharara, maar met zijn twee secondanten. Het wordt een cruciale dag. Wat gaat er precies gebeuren?

In de eerste plaats: de aanklagers hebben om het gesprek gevraagd. Het komt er op neer dat Nico de dames moet overtuigen dat hij met de hele zaak niets te maken heeft. Dat is opmerkelijk, want een aanklager hoort een dossier te hebben met bewijsmateriaal op basis waarvan de verdachte wordt aangeklaagd. Nico is al meerdere keren gevraagd om schuldig te pleiten (plea guilty). Hij heeft dat structureel geweigerd. Ik heb er niets mee te maken, ik weet niets, meldde hij structureel.

Ook al weet je het nooit zeker, het lijkt er (in elk geval enigszins) op dat de aanklagers domweg niet over bewijsmateriaal beschikken. Als het tot een proces komt, zullen ze toch de jury moeten overtuigen. Afwachten dus wat er donderdag gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *