Engelse versie van Kidnapped by the USA is onderweg

USA Flagdoor Ted Sluymer | Het is handig om mensen op de hoogte te houden via een website. Bespaart een hoop getyp, je hoeft alles maar één keer uit te leggen. Alleen is een Nederlandse site wat beperkt. Je moet wél Nederlands kunnen lezen om te snappen wat er allemaal wordt geschreven.

Inmiddels zijn Nico Epskamp en ik er wel van overtuigd dat elke letter door de Amerikaanse wereldpolitie wordt vertaald voor aanklager en kidnapper Preet Bharara, maar die publiceren het op hun beurt echt niet op een publieke website. Dus gaan Nico en ik dat voortaan doen. Anders gezegd: KidnappedbytheUSA in het Engels. Daar hebben we Google niet voor nodig. Nico heeft Engels gestudeerd en voor hem is het zijn tweede taal. Inmiddels zit hij al meer dan twee jaar in voorarrest in Amerika en dat houdt het Engels ook wel levendig, ook al zitten er bij Nico héél veel Spaanstalige gedetineerden.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de Engelse versie. Het is vooral de bedoeling dat we mensen die het met de gang van zaken, de Amerikaanse wijze van werken in onder andere Nico’s zaak, niet eens zijn, willen vragen om te protesteren bij de autoriteiten of waar dan ook. Nico en ik kauwen de zaak wel voor, zodat mensen die vinden wat wij vinden het balletje zo in kunnen koppen. Met een druk op de knop of zoiets. We gaan het niet ingewikkeld maken.

Amerika speelt steeds meer wereldpolitie en ze doen maar. Dat op zich is al een protest waard, maar we richten ons natuurlijk vooral op Nico en zijn situatie. Laten de Amerikaanse aanklagers gewoon een keer met bewijzen op tafel komen. Het achterlijke rechtssysteem biedt gedetineerden keer op keer Plea Bargain aan. Oftewel, zeg dat je schuldig bent en we geven je korting op je straf. Alsof je het hebt over de bonuspunten van Albert Heijn. Het is achterlijke koehandel.

Nico Epskamp is boos. Ik ook, maar wat zou dat? Nico zit tussen een partij van richting negentig gedetineerden en wordt als een tennisbal heen en weer geknald tussen de meest uiteenlopende omstandigheden met advocaten die totaal anders zijn en werken dan in Nederland, met een rechtssysteem dat elk normaal denkend mens van tafel zou vegen als onaanvaardbaar en met aanklagers die alleen bezig zijn om hun eigen ego zo blinkend mogelijk op te poetsen. Kortom, een zooi.

Vandaar dat we Engelstalig gaan. Of beter gezegd, ook Engelstalig, want de Nederlandse site gaat gewoon door. We gaan alleen méér aan de weg timmeren. Om te beginnen moeten we Judge Richard Sullivan uit het zadel zien te wippen. Die vertelt ijskoud tegen de advocaten van Nico dat hij het proces nooit zal gaan winnen. Wraken die man, is dan mijn eerste gedachte. Hoe dan ook, met het proces voor de deur, 23 februari om precies te zijn, worden het spannende tijden. Stay tuned!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *