Geld speelt geen rol ??!!!?!?!?

door Nico Epskamp | Het kostte de USA 50.000 dollar om mij van de Dominicaanse Republiek naar New York te brengen. Met een King Air van de DR naar de Bahamas en vandaar per Lear Jet naar New York. De kosten om een federale gevangene te voeden en te huisvesten bedragen 30.000 dollar per jaar. Voeg daarbij de kosten van transport (US Marshalls), de kosten van advocaten, gerechtelijke kosten en dan heb je een bedrag in je hoofd. En ik ben er maar eentje. Van velen die naar New York gebracht zijn zonder wettelijk voorgeschreven procedures. Allemaal goedgekeurd door federale rechters.

Een week lang besteedt de -uitstekende- publieke radio in New York volle aandacht aan de ‘Geestelijke en lichamelijke gevolgen van opgroeien in armoede’. Een (1) op drie kinderen in New York groeit op in armoede, stelt de omroep. De kosten van levensonderhoud in The Big Apple stijgen explosief. De socialistische burgemeester Bill de Blasio (uitstekend beleid) doet wat ie kan maar… De radio programma’s laten zien wat de toekomstige kosten zullen zijn op gebied van extra medische zorg, meer criminaliteit dan anders enzovoorts. Het merendeel van de in-armoede-opgroeiers zullen overigens opbloeien.

De USA verspilde meer dan drie (3) triljard dollars aan de oorlogen in Afghanistan en Irak. En schudden daarmee een wespennest op. De Federal Reserve bank drukte meer dan vier (4) triljard dollars in de afgelopen vier jaar. Dat geld verdween in de zakken van banken en de rijken. Dit geld werd voornamelijk gestoken in overnames van bedrijven.

Honderd miljard was niks. Het werd ‘geinvesteerd’ in schulden van bedrijven. Of geleend aan bedrijven als Apple, Microsoft, Google en Face Book om morrende aandeelhouders tevreden te houden. Met buitenlands geld van die bedrijven in landen als Ierland en Nederland als garantie. Dat hoefde dan niet te worden geimporteerd naar de USA. Belasting werd dan vermeden en een aftrekpost gecreeerd. De lonen in de USA stagneren al vele jaren. De groei van de economie levert niks op voor de middenstan. Die is weggevaagd door de verminderde waarde van hun huizen. Als ze die nog heeft na de crisis.

Gejuicht wordt er door de dalende benzine prijzen. Dat spaart geld en dat kan worden besteed. De armen in New York hebben geen auto’s. Die wonen meer en meer in opvangcentra.

Overheidsfinancien zijn compleet anders dan particuliere bestedingen. Dat is waar. Maar als ik Amerikaans burger zou zijn dan zou ik toch eens een sterke boodschap bezorgen bij een Congress lid. Hoe het mogelijk is dat de overheid gelden verspilt aan mensen zoals ik. Die in AFWACHTING was van een proces in de DR. Dat een eerlijker en minder corrupt rechtssysteem heeft dan de USA. En dan geld verspilt om me naar de USA te brengen. Het brengt NIKS op. Letterlijk en figuurlijk. Alleen kosten en hoon. Hoe de uitkomst ook wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *