Guinness-record: 2 x 30 seconden zon voor Nico

zon met zonnebrildoor Ted Sluymer | Je kunt niet zeggen dat de Amerikaanse overheid slecht zorgt voor z’n gevangenen. Je kunt wél zeggen dat ze onvoorstelbaar slecht zorgen voor hun gevangenen. Zo zit Nico op een afdeling met tientallen gevangenen opgesloten zonder een greintje privacy. Toevallig óók zonder een greintje zon. Dat vind een mensenlijf niet zo fijn, maar who cares? De Amerikaanse overheid in elk geval niet. Gul als ze zijn, werd Nico twee maal dertig seconden op heuse zonneschijn getrakteerd. Dat kwam zo.

Nico moest naar het ziekenhuis voor controle. De klachten waren al enkele maanden oud. Haast hebben ze niet in het gevangeniswezen. Uiteraard ga je als gevangene volledig in de boeien op stap. Ritje door Brooklyn, soms zoiets als Amsterdam-Oost, delen met shabby winkeltjes, stalletjes en voelbare armoede. En dan, bij het Jewish Medical Center in Crown Heights, daar was-ie dan de zon. En gedurende de niet geringe tijd van dertig seconden voordat Nico in een rolstoel werd geduwd met een laken over de handboeien.

In het ziekenhuis bleek dat er geen testen konden worden gedaan. Terug dus naar Brooklyn, een rit van pakweg twintig minuten. Maar daarvoor? Inderdaad, wéér dertig seconden de zon. Inderdaad, de universele zon. Eigendom van niemand, zelfs niet van de Amerikanen.

Nico komt zon tekort. Dat kan leiden tot vervelende (bij)verschijnselen. Hier wat info. Reden om direct in de zon te gaan zitten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *