Hoe krijg je gevangenissen vol?

California Prisons

Bericht uit Brooklyn | door Nico Epskamp

HOE KRIJG JE GEVANGENISSEN VOL? Om te beginnen door grote aantallen mensen te arresteren. Dat is tot grote hoogte gebracht in de US. In het fiscale jaar 2013 werden 11,5 miljoen mensen gearresteerd. Dat is 1 op de 28. Als je een mager gemiddelde neemt  over de laatste 15 jaar , dan werden over de laatste 15 jaar zo’n 100.000.000 Amerikanen de handen geboeid, achter in een politieauto gefrommeld, naar het bureau gebracht en in een holdingcel gefrommeld. Dat is 1/3 van de totale bevolking. Als je ‘Afro-American’ bent of Latino, dan is de kans op arrestatie ook nog eens een heel stuk groter. Google maar eens naar de redenen van arrestatie.

Het zijn enorme aantallen. Veel Amerikanen zijn er van overtuigd dat er arrestatie- quota zijn afgesproken. Of worden opgelegd. ‘Officers’ MOETEN een bepaald aantal mensen opbrengen. Zoals Nederlandse agenten een bepaald aantal boetes moeten uitdelen. Men denkt dat er afspraken gemaakt zijn met beursgenoteerde ondernemingen die gevangenissen exploiteren. De aantallen moeten gehaald worden om budgettair uit te komen. Om boetes buiten de bajesbegrotingen te voorkomen. Kan zijn allemaal. Feit is dat er dagelijks hele kuddes naar politiebureaus worden gedreven.

‘Cops scare people’. Mensen zijn bang voor de politie. Daar hebben ze niet geheel ongelijk in. Verzet tegen arrestatie wordt al snel in de mond genomen. En op papier gezet. De politie is ook niet gerust op wie ze tegenover zich hebben. Krijg je met 350 miljoen vuurwapens in omloop. Zelf zijn ze ook ‘trigger happy’. Afgelopen week kwam het onderzoeksresultaat naar buiten over hoe twee dames bezig met hun krantenwijk onder vuur werden genomen door de cops. En gedood. Hun busje was gelijk aan een busje waarin een ex-cop was gesignaleerd. Op de vlucht na moord op een aantal personen.

Ook gingen vorig jaar beelden de wereld over hoe een getraumatiseerde vrouw om het leven kwam. In Washington. Nabij het regeringscentrum. Ze moest stoppen voor een controle. Zette het op een rijden. Werd klem gereden. Haar kind uit de auto gehaald. Auto daarna omsingeld door acht gewapende Agents. Schieten maar. Verbijsterend.

In de USA worden politiebudgetten aangevuld met de opbrengst van inbeslag genomen goederen. In een stad in de staat Washington is 800.000 dollar in mindering gebracht op de politiebegroting wegens wegvallende opbrengsten nu daar consumptief marijuanagebruik is toegestaan. Hierdoor wordt minder in beslag genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *