Immigratie – de illegalen (3)

logo NE 300 kidnappedDe illegalen dus. Iedereen spreekt over de 11,5 miljoen illegalen die er in het land zijn. Ongedocumenteerden zo u wilt. Al jaaaaaaren. Moet worden opgelost. Eindeloze debatten in het Congress. Het gaat over mensen die ‘in de schaduw’ leven. Die van dag op dag leven. Die zich in de vroege ochtenduren verzamelen op bepaalde punten in de hoop op een baantje. Op papieren van een ander.Die daarvoor betaald wil worden. Mensen die medische verzorging proberen te krijgen op andermans papieren. Of zich noodgedwongen melden bij een ziekenhuis.

Is er een levensbedreigende situatie dan moet ook hier geholpen worden. Er zijn groepen die zich het lot van deze groep aantrekken. Zoals ook in Nederland. Zoals Wereldartsen bijvoorbeeld zwangere, ongehuwde, jonge, meest Afrikaanse vrouwen/meisjes behandelen nabij het Waterlooplein.

Nederland telt naar schatting 150.000 ongedocumenteerden. Vanuit de Filippijnen. Van overal uit Afrika Vanuit Zuid-Amerika en Azie. Die proberen ook opportunistisch te overleven. Horen van regels en proberen die uit bij bijv. de medewerkers van Sociale Zaken aan de Wibautstraat in Amsterdam. Die krijgen daar wat over zich heen. ‘Geen leuke job’. Weinig over gemeld in de media.

In New York heeft de nieuwe burgemeester Bill de Blasio beloofd dat ongedocumenteerden niet ‘in de schaduw’ hoeven te leven. De eindeloos besproken immigratiehervorming komt de eerste jaren niet aan de orde in de volkomen dichtgeslibte politiek van dit weergaloos verdeelde land.

De Blasio heeft politieke plannen die de Nederlandse SP niet misstaan. Hij belooft de illegalen een gemeentelijk document waarmee een bankrekening kan worden geopend bijvoorbeeld. Dat is de facto legalisering. Of ze dan aanspraak kunnen maken op ‘social benefits’? Dat moet blijken en zal stormen veroorzaken.

Intussen zitten 52.000 New Yorkers in shelters/noodonderkomens. Waarvan 23.000 kinderen. Alleenstaande moeders. Verdreven uit gesubsidideerde huizen. Moesten daar uit toen de centrale overheden stopten met subsidie. Toen wilde New York het niet meer alleen. Er zijn tal van goedkope overheidswoningen. En dan ECHT goedkoop. Vanaf 150 dollar. Beetje achterstallig onderhoud maar goed. Die woningen komen bijna nooit op de markt. Die gaan van ouder op kind. Of naar neef of nicht. Of worden illegaal verhuurd. Het lijkt (Nieuw) Amsterdam wel.

Wat zich allemaal afspeelt in de krochten van een stad als New York is moeilijk te beschrijven. Wie dat WEL ie gelukt en nog wel op een uiterst informatieve, zeer leesbare manier is- ja, daar is ie weer- John Grisham.  Zijn boek ‘STREET LAWYER’ geeft een uiterst duidelijk beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *