Voorgeprogrammeerde Judge Sullivan zal je niet laten winnen

Toelichting Ted Sluymer | Nico kreeg inmiddels twee keer een plea bargain, maar hij gaat voor onschuldig. Natuurlijk wordt er in Nederland ook gedeald. Wat er echter in Amerika gebeurt, is in ons land ondenkbaar. De aanklagers hebben, om het in coke-termen te houden, nog geen grammetje bewijs tegen Nico. Dat maakt het er niet leuker op voor ze, want in Amerika gaat het niet om recht, het gaat om winnen. Lees bijgaand stuk van Nico en huiver. Nico krijgt een voorgeprogrammeerde rechter, Judge Richard Sullivan. Die weet al hoe het proces afloopt. Het moet niet erger worden!

Judge Richard Sullivan

Judge Richard Sullivan

door Nico Epskamp | “Judge Sullivan zal je niet laten winnen”, zegt Advocaat Ira London nadat hij me heeft ingelicht over de ‘plea agreement’ die zijn collega Avrom Robin heeft uitgewerkt met de aanklagers Shane T. Stansbury en Anna M. Skotko. Alsof deze opmerking me moet aanmoedigen om dit aanbod te accepteren.

OMDAT….nadat je deze ‘plea bargain’, dit voordeeltje als je schuld bekent, hebt getekent , dat je AFSTAND doet van je rechten. Daarna heb je NIET meer het recht van hoger beroep in je zaak. Je verspeelt ook het recht om in beroep te gaan tegen het vonnis dat de Judge je oplegt. Zo werkt dat hier. Je hebt bekend voor het misdrijf of voor delen daarvan. Je kunt daar NIET meer op terugkomen. Je ben klaar! En machteloos.

WAT ZEI HET ‘PLEA AANBOD’?

De zgn. plea range beliep 70 tot 87 maanden. Wat op zich niet te veel is voor de beweerde 1.000 kilo cocaine waarvoor ik ben aangeklaagd. Niets van doen met de USA. Afijn, de lezer weet hoe het zit. Mijn medeverdachte kreeg 17 (!) jaar nadat hij een plea had geaccepteerd. Deze ‘range’ zegt dat mijn rol in deze gebeurtenis minimaal is. Voor alle duidelijkheid: de rol is NUL, NIETS. Verkeerd ingeschatte plaats op de verkeerde tijd. Onwetend. En zij WETEN dit.

Nadat je getekend hebt voel je je als het spreekwoordelijke lam dat naar de slachtbank wordt geleid. Dan moet je luisteren naar de bijtende woorden van de Judge bij het vonnissen. “Cocaine ontwortelt veel families. Je hebt de maatschappij ontwricht.’ Enzovoorts. In geen geval. Ik zie de spijt in de ogen van al degenen die tekenen en zich daarna realiseren dat ze machteloos zijn.

Ik zei hen dat ik het voorstel zou bespreken met het thuisfront. In Nederland. Ik heb twee kinderen die me dolgraag zo snel mogelijk thuis willen zien. Ik heb drie kleinkinderen. Ik heb hen nog niet gezien behalve op foto’s. Prachtige levendige kinderen. Ze zeiden; “Please. Neem het voorstel aan. Kom thuis en laten we samen leuke dingen doen. Riskeer niet dat je 20 jaar krijgt als je verliest in trial”. Allemaal goed en wel….maar….zou Judge Sullivan deze plea agreement volgen? Zou ie vonnissen binnen de bandbreedte?

Twee voorbeelden

  1. Een man in de unit hiernaast accepteerde een plea die zei VIJF jaar. Hij was een hedgefund manger die honderden miljoenen van klanten verloor tijdens de crash. Hij verborg dit voor zijn klanten. Hoopte dat ie het terug zou kunnen winnen. Hij verloor nog meer. Gaf valse verklaringen uit. Loog tegen de klanten. Hij stal niet. Vijf jaar. Sullivan vergeleek hem met Bernie Madoff. Gaf hem…VEERTIG (40) jaar.
  2. Een jonge man verloor in trial. Schuldig op 2 aanklachten. Judge Sullivan: “Ik ben verplicht je het wettelijk minimum te geven. 26 Jaar. Maal 2= 52 jaar. Ik maakte dit toevallig ‘live’ mee vanachter in de rechtszaal. De man verstrakte als een konijn gevangen in de koplampen. Hij kreeg een nieuwe advocaat. Ze kwamen iets anders overeen. Een jaar later (!) zou ie 25 jaar krijgen. Met recht op beroep. Oke? Nee. Sullivan deed er twee jaar bij.

In elk geval, ik accepteer deze plea niet. Ik heb een tegenaanbod gedaan. Time served en op voorhand afgetekend door deze Judge. DAT kan ik verdedigen. Min of meer. Anders wordt het…trial. Met een mogelijke nederlaag. Hoewel er geen DRAADJE bewijs is. Maar MET het recht op beroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *