De keuze van de kleding

Als de jury is gevormd dat wordt die heengezonden met ernstige waarschuwingen van de rechter. Er mag geen contact zijn tussen jury(leden), advocaat, prosecuter of verdachte. Er mogen geen ‘toevallige’ ontmoetingen zijn in cafetaria’s of cafes. Er mag niet gesproken worden met anderen dan juryleden over de rechtszaak. En dat soort dingen.

De jury-leden krijgen een vergoeding van ongeveer US$ 20 per dag. Plus kost, transport en eventueel inwoning. Gederfde inkomsten uit loon worden vergoed alsook de kosten van kinderopvang. Is er een jury-lid die pakweg 250.000 verdient en het proces duurt een paar weken of maanden, dan kunnen de kosten nogal oplopen. Het zal me niet verbazen dat groot-verdieners geweerd worden. Dat is jammer.
De jury komt de rechtszaal in als iedereen al aanwezig is. Het is de doorsnee van de bevolking en zo zien ze er ook uit kwa kleding. ‘Ik kwam de eerste dag binnen in een pak van 5000 dollar en schoenen van een paar mille. De jury zat merendeels in T-shirts en jeans. Ik heb dat gauw uitgedaan…..”. Dus kijken wat je aantrekt. Of dat je de gevangeniskleding aanhoudt. Ik ben er nog niet uit. Anderhalf jaar geleden werd kleding opgestuurd vanuit Nederland. Voor het proces dat op 7 juli 2013 (!) zou beginnen. Het zal toch nog wel ‘kunnen’ ?
De jury kreeg ook een aankoopoverzicht op het scherm gepresenteerd van de boven geciteerde persoon. Het was een bonnetje van US$ 30.000…..dat werkte niet in zijn voordeel.
De jury krijgt dus alles te verwerken van wat de gepresenteerde getuigen te vertellen hebben. Dat duurt uren- en urenlang. Je staat verbaasd over de minutieuze vraagstelling. Eindeloos en eindeloos vermoeiend makend. Niet zelden zullen de oogjes dichtvallen van een aantal juryleden. Misschien is dat ook wel de bedoeling.
Als alles gezegd en gedaan is, dan gaat de jury in beraad. Dat gaat vergezeld van opmerkingen van de Judge wat betreft de wet en hoe ze dit dienen te begrijpen (!). Ze krijgen soms/meestal ook een ‘wording-sheet’. Een papier waarop  ‘hulpvragen’ staan. Die kunnen de juryleden helpen de betrokkenheid van de verdachte te ‘verduidelijken’. Het is zaak die in handen te krijgen. Deze ‘jury-instructies zijn de meest cruciale van een proces’ aldus advocaat Ira London.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *