Kidnapped by the USA – het waarom

Kidnapped by the USA | het waarom

Nico Epskamp in 1979 tijdens een (koude) reportage. Foto: Ted Sluymer

Nico Epskamp in 1979 tijdens een (koude) reportage. Foto: Ted Sluymer

In 1975 ontmoette ik Nico Epskamp. Het klikte vanaf dag één en we werkten een jaar of tien intensief samen. Mijn carrière als journalist/fotograaf werd inmiddels beheerst door auto’s. Dat betekende minder contact met Nico, soms zelfs jaren niet. Ergens rond de eeuwwisseling hebben we samen gegeten in Schagen, waar hij en ik woonden.

Ik verliet Schagen na mijn scheiding in 2002, woonde jaren in België, maar kwam in 2010 terug naar Nederland om www.autokiosk.nl te lanceren. In die tijd was Nico druk bezig met zijn Bonjo-activiteiten, het Bonjo Bajes Bulletin, een informatief blad voor gedetineerden. Nico in zijn element en hij scoorde met zijn werkzaamheden. Hij maakte interviews tot staatssecretaris Teeven aan toe en  zorgde er zelfs voor met een TV-format dat gedetineerden dating-mogelijkheden kregen.

Begin dit jaar ontdekte ik via Nico’s dochter Julia dat haar pa in New York in de gevangenis zat. De correspondentie met Nico kwam snel op gang en sindsdien communiceert het duo Epskamp-Sluymer dagelijks via Corrlinks, een toch best uniek systeem dat we, schandalig genoeg, in Nederland niet kennen.

Binnen redelijke termijn…

De Amerikaanse overheid maakt inmiddels een potje van de hele zaak. Als je na een krap jaar ontberingen in een Dominicaanse gevangenis wordt vrijgelaten, maar tot je verbijstering wordt opgepakt door Amerikaanse agenten, dan mag je toch minstens verwachten dat de zaak behoorlijk wordt uitgelegd. Niet dus. Op alle fronten zetten de aanklager de zeilen bij om Nico schuldig te laten pleiten, maar dat gebeurt niet, meldt Nico, die zegt er niets mee te maken te hebben.

En óf Nico er mee te maken heeft, is in eerste instantie niet eens van belang. Je hoort, als je ergens van wordt beschuldigd, binnen een redelijke termijn voor de rechter te staan.  Maar nee, Nico zit inmiddels een jaar in de Amerikaanse gevangenis in Brooklyn en en er is nog steeds geen datum voor het proces vastgesteld. En misschien komt het er zelfs niet van.

Ted Sluymer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *