De kern van de zaak

door Nico Epskamp | De VS ratificeert niet veel Internationale Verdragen. Het laat deze liever open. Of wanneer ze geratificeerd zijn, dan doet het Congres er jaren over om ze NIET te onderschrijven. Maar er is verdrag dat de VS WEL ratificeerde en wat het Congres WEL onderschreef.. Dat is ‘The Tokyo convention on Offenses and Certain Actions Committed on Board Aircraft of 1963″. Dat waren de dagen van JFK en van LBJ….De Opkomst van de Democratische Jaren, zogezegd. In kort: de jurisdictie over een vliegtuig met geopende deuren op het platform van een vliegveld van een soeverein land berust bij dat land.

De aandachtige lezer zal zich herinneren dat dit precies het geval is in mijn zaak. Een vliegtuig -bestemd voor Europa- met geopende deuren op het platform van het internationale vliegveld van La Romana. In de uren voorafgaand aan het vertrek laadde een corrupte kolonel er 1.077 kilo cocaine in. Waarschijnlijk 1000 van leveranciers en 77 die ie had ingepikt van koeriers. Normaal verwacht je niet dat zo iets gemakkelijk kan gebeuren op een internationaal vliegveld. Tenminste niet in mijn- toen nog naieve- boek.

Op 3 februari 2015 hoort het Hof van Beroep van New York (2nd Circuit) een zog. ‘oral argument’/ een mondelinge behandeling hierover. De Kern van de Zaak. Mijn mede-verdachte bekende schuld, verspeelde daarmee eigenlijk zijn recht op beroep. Maar wordt toch gehoord. Op 31 oktober 2014 werd het beroep ingesteld; het wordt snel behandeld. Niet onbelangrijk, zal ik maar zeggen. Jammer genoeg laat de uitspraak minstens vier maanden op zich wachten.

WAT ALS ER EEN KIND WORDT GEBOREN OP DIT VLIEGTUIG?
De ‘government’/ de aanklagers beweren dat elk vliegtuig met Amerikaanse registratie onder de Amerikaanse wetgeving valt. Is dat zo? Maar wat als bijv. een Dominicaanse vrouw gevalt op dit Amerikaans geregistreerd vliegtuig met geopende deuren op het vliegveld? Is dat kind dan automatisch Amerikaans staatsburger? Of als een paar trouwt? Heeft dat gevolgen?

De VS mogen graag regels aanpassen voor hun specifieke doeleinden. And eisen zulke rechten gemakkelijk op. ‘Qoud licet Jovi, non licet Bovi’, is een Latijns spreekwoord. Wat aan de Goden is toegestaan, wordt niet toegestaan aan de Ossen. God is de VS; met de Ossen worden wat ze graag betitelen als ‘ the Allies’. Hun bondgenoten. In mijn Europese oren (en naar ik begrijp ook in veel Amerikaanse oren) klinkt dit jargon als wat George Orwell in zijn boek 1984 definieert als ‘Newspeak’. Wat wordt gezegd is 180 graden omgedraaid van wat werkelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *