Mooi beleid (2)

door Nico Epskamp | In de jaren 1990 reisde ik veel richting Centraal Europa. hoofdzakelijk naar Budapest maar ook naar Bucharest, Kiev en soms Warschau. altijd op zoek naar de goedkoopste tickets ‘achter in de bus’ (ik betaalde de reizen zelf), ging de reis vaak over plaatsen als Frankfurt, Wenen, Zurich, Praag.
Je zult het niet willen geloven maar, al kletsend met de buren naast me in de rij, kwam ik er achter dat 50 % van hen in dienst was bij de Drugs Enforcement Agency (DEA) en gestationeerd waren in de Ambassades van de USA. WAT ze daar precies deden dat zeiden ze me niet. Ze uitten wel hun ‘ongenoegen’ over de (vermeende) liberale ideeen aangaande drugs in Nederland.

Dus ik denk dat ze de lokale overheden ‘adviseerden’. En hoopten mensen uit te lokken die connecties hadden met de USA. Om hen te kunnen laten uitwijzen. Adviseren waarover? Hoe je de Oorlog tegen Drugs (War on Drugs) kunt verliezen die op grote schaal werd gevoerd door de US regering? Begonnen in de jaren 1980 door de Presidenten reagan en H. Bush. En absoluut verloren verklaard door de leidende generaal in deze oorlog. Ten koste van tien- en tientallen duizenden doden in landen als Mexico, Guatemala, Honduras, El Salvador. En nog steeds oplopend. Chaos brengend in landen en samenleving wegens de geweldadige, moorddadige gangs en kartels. Wat vloedgolven van illegale immigranten teweeg bracht richting USA. Mensen die vluchtten om het vege lijf en hun waardigheid te redden.

Het ware probleem is in de USA. Aanbod zal altijd de vraag achterna gaan. Dat zal nooit veranderen. Dus los het probleem op waarom Amerikanen zo graag verdovende dan wel stimulerende middelen willen slikken, roken, snuiven en injecteren. En probeer daar verandering in te brengen. Deze antwoorden zullen de War on Drugs binnen de USA brengen. Waar deze gevoerd moet worden. En laat andere landen HUN problemen oplossen. Zonder ‘advies’.

In Nederland zijn ongeveer 27.000 problematische gebruikers van hard drugs (verslaafden). Ongeveer 2 % van de meerderjarige bevolking. Tegen 300.000 alcoholici en 600.000 problematische drinkers (meer dan 9 glazen per dag. In de USA zijn deze cijfers tenminste vier maal zo hoog, vergelijkenderwijs. De problemen zullen nooit helemaal worden opgelost. nieuwe drugs worden uitgevonden. Zo lang er vraag naar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *