Negatief handelsadvies voor USA?

road-map-and-topographical-map-of-USAAls je in Amerika in de gevangenis zit en je merkt dat de procesgang toch wel héél lang duurt en je merkt bovendien dat ze er juridisch een potje van maken. Dat irriteert en maakt je wellicht soms wat neerslachtig. Slim als Nico is, inhaleert hij alles wat er op zijn pad komt. Hij leest, luistert en niets ontgaat hem. Lees dit ernstige stuk maar eens.

Nog maar een ernstig stukje. Over zaken doen in de US. Mochten er mensen zijn die plannen hebben om een bedrijf te beginnen in This Great Nation; voor hen het volgende. Er zijn belangrijke fiscale voordelen te behalen voor buitenlandse starters. En de afzonderlijke staten van deze United States bijten elkaar de strot af om bedrijven binnen te krijgen. Met subsidies en gratis grond.

Ook In Europa en Nederland kennen we dat. Maar dan ben je al aan het einde van de rit. VOORDAT je begint moet je eigenlijk alles weten van de ‘Federal Code of Regulations’. Waarmee je allemaal rekening dient te houden. Die telde eind 2010 ruim 175.000 (!) pagina’s. Een toename van 7 % sinds Obama aantrad. Er is grote kans dat er bezwaarprocedures worden aangetekend tegen een vergunning. Dat duurt minstens een jaar of vijf a acht. Er was een mijnbouwonderneming die in een al bestaand mijnbouwgebied na acht jaar een vergunning kreeg om de mijn te straten. Nu nog wachten op de milieuafwegingen…..

Gaat er iets fout dan kun je zeker zijn dat je de aasgieren van de advocatuur op je nek krijgt. De litigation-cultuur. Waarmee het aanspannen van rechtszaken wordt aangeduid. Met het doel schadevergoeding te krijgen. Dat gaat niet alleen om aansprakelijkheid na verkeersongelukken. Nee. In 2013 ging er 200 MILJARD dollar om in deze handel. Duizenden advocatenkantoren speuren jaarverslagen na, volgen alle mogelijke berichten. Ze kennen de aandeelhouders/beleggers in fondsen. ZIJ attenderen deze mensen/pensioenfondsen enz op deze onregelmatigheden.

Bent u bekend met en is het goed idat wij een proces aanspannen? De advocaten(kantoren) krijgen 30 %. Er zijn rare voorbeelden. Rechters plegen al snel de kant van de aanspanners te kiezen. Oliegigant BP betaalde al 500.000.000 dollar ECHT onnodig aan mensen die ABSOLUUT niets met de olieramp in de Golf van Mexico te maken hadden. Jammer dan……

Pakken en graaien. Wat en waar je maar kunt. Er zijn hedgefunds en ‘investeerders’ die proceskosten voorschieten. Tegen beloning. Ik las een voorbeeld: 1 miljoen dollar proceskosten leverde 8 miljoen op. De Amerikaanse economie is beursgericht. Wall Street boys en investment bankiers maken de dienst uit. Plus investors. Die bepalen de sfeer. Bekende types als ene Carl Icahn of Warren Buffett bemachtigen een aandelenpakketje in bedrijven van een paar procent (lees miljarden).

Dwingen daarna dat HUN mensen in de raden van bestuur KOMEN. En dwingen het bedrijf maar voor 1 ding te zorgen: shareholders value/aandeelhoudersbelang. ELK sociaal gevoel voor medewerkers in de bedrijven is hen vreemd. Er moet worden gesneden waar KAN worden gesneden. Alleen het financiele resultaat telt. Kijk maar eens wat Warren Buffett in zijn Berksire Hathaway nu doet met Heinz. Ja, van de ketchup. Er zijn 100-den andere voorbeelden.

Het kapitalistisch systeem in maximale vorm aan de ene kant en de absolute regulering van wat je maar kunt bedenken, aan de andere kant. Erger dan welk totalitair systeem ook. Raar maar…….waar. De aandeelhouder heeft ruim gewonnen. De medewerkers worden nu aangenomen voor de helft van vijf jaar terug. Moeten vechten voor uren en de betaling van wachturen. Miljardenwinsten gaan maar 1 kant uit. U raadt het: de aandeelhouder.

De koersen stijgen. De inkomensongelijkheid daarmee eveneens tot ongekende hoogten. Zestig procent van de Amerikanen kan eigenlijk geen kant op. Compleet gevangen. In (studie)schulden en hypotheken van huizen die minder waard zijn dan de hypotheeksom. Hun situatieis niet veel anders, zeg ik maar, dan aan het einde van de slavernij in deze Union. Er zijn natuurlijk aandeelhouders die dit allemaal niet heel leuk vinden. “Elke keer als de Dow Jones stijgt, voel ik de guillotine een stukje dichterbij komen”, zo zei onlangs een welgestelde. De Amerikaanse regering is daar op voorbereid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *