Nico Epskamp: de paden op, de lanen in…

door Nico Epskamp

door Nico Epskamp

En dan zie je in de- zonnige- avonduren honderden mannen flaneren over de paden en lanen. In alle soorten en maten. Meest gekleed in shorts van verschillende kleuren. Sommigen met witte en grijze caps. Zwart getinte zonnebrillen op het hoofd. Jong, oud, groot en klein, van heel mager tot super dik. Sommigen in een rolstoel, sommigen achter een rollator. Lopend van of naar de housing units. Of naar de knipsalon waar vier kappers (gedetineerden) de verschillende haarstijlen fatsoeneren.” Of naar de bibliotheek voor een krantje, boek of film. Of naar de gym voor een ‘work out’. Er is een biljartzaal. Er staan beweegmachines her en der. Er zijn tig teevee-ruimtes. Er zijn magnetrons om het gekochte voedsel in de winkel op te warmen. Voor wie het -uitstekende- voedsel in de messhall ontoereikend is. Daar worden in 1 1/2 uur ruim 1500 maaltijden verstrekt. Drie maal per dag.

Er wordt handbal gespeeld buiten of binnen in de giga-sporthal met tribunes. Er is een baseball competitie. Er zijn jeu de boules banen wat hier met hoefijzers wordt gedaan. Er is een voetbal-/soccer-veld. Op de track jogt een aantal vrolijk rond. Op de vele on- en overdekte zitjes hangen en kwekken anderen. In oefenruimtes spelen twee bands. Klinkt goed. Je kunt je aanmelden voor piano (beginners), gitaar, sax enz. Er zijn tig cursussen voor crea: van schilderen tot beelden. Allemaal bedoeld om de be- of getroffenen ‘beter’ de bajes uit te helpen. Er worden uitgebreide re-entry programma’s aangeboden. Dat dan weer wel.

Ik ben aangeland in Fort Dix, een van de grotere ‘correctional institutions’ van het Federal Bureau of Prisons. Het is een deel van een voormalige legerbasis in de staat New Jersey, 40 mijl van Philadelphia. Overigens nog deels als zodanig in gebruik. Er is veel vliegverkeer met Zwanenburg geluiden.

De twee gelijke delen -Oost en west- hebben een maximale capaciteit van 4300 gedetineerden. Daarbij een ‘camp’ voor ruim 430. Bij elkaar dus 4800 mannen. Dat is zeg maar ruim de helft van het TOTALE aantal gevangenen in Nederland. De USA-bevolking is 20 maal die van Nederland. In totaal heeft de USA 2.3 miljoen gevangenen. Dus ruim 200 (!) maal dat van Nederland.

Er is van alles gaande om dat aantal terug te brengen. Mensen die ruim 20 jaar hebben gezeten, worden vrijgelaten. Je kunt opteren voor strafvermindering voor niet geweldadige overtredingen waarbij drugs in het spel was (minus drie tot vijf jaar). In november gaat een vermindering voor financiele overtredingen van start. Er zijn drugsprogramma’s die negen maanden duren in klasverband: minus 1 jaar. Ik denk dat over drie jaar het aantal gevangenen met dertig procent zal zijn verminderd. Reden: de idiootheid van de opgelegde straffen op zich en… het kostenaspect. Als 1 gevangene op jaar basis 30.000 dollar kost dan kun je rekenen hoeveel 2,3 miljoen x 30.000 is. Inderdaad 70 miljard.

Intussen wandel ik vrolijk mee op Fort Dix. Sectie West is 750 meter lang en 250 meter breed. Rijkelijk groen: struiken en bomen. Er lopen wild-tamme dieren rond die gekoesterd worden. Ground hogs (grote hamsters) strekken zich staande uit in de hoop op een hapje. Net zoals de eekhoorns dat doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *