Nico Epskamp: en hoe gaat het nu verder?

2011 Nico Epskampdoor Nico Epskamp | En hoe gaat het nu verder? De opzet was om in de gelegenheid te zijn om beroep in te stellen. Dat gaat dus nu gebeuren. De mededeling dat er beroep wordt aangetekend is onmiddellijk dinsdagnamiddag ingediend. Binnen drie maanden na nu moet het bezwaarschrift zijn ingediend. De meeste punten hiervan zijn al doorgenomen en zullen uiteraard zo scherp mogelijk naar voren worden gebracht. De government heeft na die drie maanden (eind september 2015) een maand de tijd om weerwoord te geven. Daarna is er twee weken voor de verdediging om te reageren. We zijn dan half november.

Er wordt dan een datum geprikt waarop het Second Circuit de mondelinge behandeling (“oral argument”) zal doen. De Second Circuit is het Hof van Beroep in het District waaronder New York valt. Er zijn negen ‘Circuits’ verdeeld over de Verenigde Staten. In Nederland het dat ‘arrondissementen’. De verdachte/veroordeelde mag niet aanwezig zijn bij de behandeling. Het is een kwestie tussen advocaten en rechters. Er zijn DRIE rechters in het panel. Zij kijken naar de legaliteit van de zaak. Enkele MAANDEN na de mondelinge behandeling komt er de beslissing. Wordt het vonnis van de Districts Judge vernietigd dan wel gehandhaafd? Of terugverwezen? Bijvoorbeeld omdat de strafmaat als te hoog wordt beoordeeld. DEZELFDE rechter, mijn vriend-voor-het-leven Sullivan moet dat dan doen. Meestal duurt het een JAAR voordat er in zo’n vermindering een beslissing wordt genomen. En gaat er vijf jaar af :).  Ja ja… waarom makkelijk als het moeilijk kan.

Tegen die tijd is het februari of maart 2016. Daarna is het OF vrij OF wat anders. De zaak kan in het laatste geval worden aangekaart bij het Supreme Court van de USA. Binnen een jaar hoor je of de zaak wordt ‘aangenomen’. Op een of ander moment is er dan een mondelinge behandeling. De droom van elke rechtgeaarde advocaat.

Maar er is ook nog een andere optie. De WOTS of de WETS. Een van de twee. Dan vraag je ‘transfer’ (overbrenging) naar Nederland aan in het kader van de Transfer Treaties. Voorheen moest daarvoor altijd een fors deel van de straf (50 %) worden zijn uitgezeten. Dat hoeft in de regel nu niet meer. Als Nederland mij wil hebben en de Yanken geen bezwaar hebben, dan kan dat binnen een jaar geregeld zijn. In Nederland wordt de zaak dan herzien. Met een Nederlands vonnis. Hoewel er altijd weer uitzonderingen zijn. Schijnheiligheid kent geen tijd. Evenzogoed… ik ga dus voor het appèl en eis dat de zaak wordt gecancelled.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *