Nico Epskamp terug in MDC Brooklyn

2011 Nico Epskamp

door Nico Epskamp

Ik ben weer terug in Brooklyn, waar het twee jaar en zeven maanden (!) geleden begon. In afwachting van de ‘designation’, de gevangenis waar ik de tijd tot de uitslag van het beroep ga doorbrengen. Tijdens de korte reis naar het MDC en de daaropvolgende wachttijd ben ik weer volkomen op de hoogte gekomen van het specifieke taalgebruik van Bronx bewoners en hun hobbies. Elke tweede of derde regel eindigt met “….and shit’. Naast ‘You know what I mean’ and ‘f*ck it or you’.
New Yorkers gelden als de meest fervente horloge-kopers in de wereld. Alle merken en klassiekers kwamen dan ook naar voren. Plus natuurlijk de manier waarop die aangeschaft worden. Het liefst door roven maar de verkoop van drugs wil ook wat brengen. De undercover-verhalen en de ‘sweeps’ van de politie en de fed’s werden gedetailleerd gebracht.

Aangekomen in het MDC vielen de monden van veel personeels-leden open van verbazing. ‘Epskeeeemp, you back here! We thought they cut you loose!’ Zij kijken ook in computers en weten dus van de zaak. En hadden dus mijn afreis verwacht.

Maar ja, er was ene Sullivan die een ‘boodschap’ naar Europa wilde sturen. Dat is dus gelukt. Sullivan was in 1996 de initiatiefnemer voor de oprichting van een ‘International crime unit’ die de drugshandel tussen Colombia/Peru/Ecuador richting VS en Europa aan ging pakken. Hij is dus gemotiveerd. Daarnaast zal een federaal gerechtshof NOOIT de DA’s laten vallen in zaken die iets met overgebrachte verdachten te doen hebben. Winnen is dus per definitie onmogelijk. De rechters in het Manhattan District Court komen ook voor 80 % uit de rangen van datzelfde DA-kantoor. Voor mij dus al geen verrassing, die nederlaag. En de straf is bijna de hoogste uit het boekje. Voor de ‘waarschuwing’!

In de auto was ook een jonge Zweed, Alex. Die had in Zweden een computer-programma, genaamd ‘Black Shades’, ontwikkeld en verkocht aan twee Amerikanen. Die misbruikten dit ‘remote accounting’ programma door in te breken in andermans boekhouding. Toen de teller op ruim twee miljoen stond werden ze gearresteerd. Vervolgens wezen ze naar Alex. De Amerikanen wilden hem vervolgens hebben. En volgden hem. Naar Moldavie waar hij met zijn Zweeds-Moldaafse vriendin was gegaan om huwelijksvoorbereidingen te treffen. Hij werd daar gearresteerd en uitlevering werd gevraagd. De rechter stond dat niet toe. Alex moest in afwachting van een beroep daar blijven, in huis arrest. Een FBI-agent belde aan, mocht binnen en sprak dreigend op hem in. Op een gegeven moment besloot het duo terug te reizen naar Zweden. Ze werden gestopt nabij het vliegveld. Vriendin terzijde gegooid. Zak over het hoofd en huppekee een wachtend prive vliegtuig in. Naar de VS. Vriendin heeft het gebeuren vastgeled op haar mobiel.

Vorige week is ie gevonnist. Tot 57 maanden en een boete van 120.000 dollar. De twee Amerikanen kregen elk 20 maanden cel. Het verschil? Inderdaad… de waarschuwing. De terugreis naar Zweden is in voorbereiding. Waarna de zaak zal worden herzien.

Waarom waarschuwen de Europese ‘bondgenoten’ hun Amerikaanse ally niet dat het eens een keer afgelopen moet zijn met al dat illegale gefrunnik op hun territorium. Er speelt zich veel, te veel af in acties waarin duidelijk blijkt dat de VS maling heeft aan de rest van de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *