Nico Epskamp, the Dutch Connection

door Nico Epskamp

door Nico Epskamp

Nu en dan loop je tegen wat Nederlandse connecties aan. Een kleine greep. ‘Woon je in de buurt van Rotterdam?” “Nee? Oh vrienden van me wonen daar”. Zeggen meestal Colombianen. Voor hun handel is een haven wel handig. Anderen hebben bajes-ervaringen in Nederland. Bijv.: Israelier A. eind jaren tachtig. Spreekt er vol lof over. ‘Dat was geweldig! De hele dag aktiviteiten. Van de ochtend tot de avond. Ik zat daar ergens in het Noorden..?… Ja, Veenhuizen. Voetballen, voetballen tot diep in de avond. Het voelde helemaal niet als een gevangenis. Ook de gevangenistijd was kort : negentien maanden”. A. had voor twee miljoen gulden aan vervalste cheques geind en was op weg naar Schuphol toen de politie op hem dook. Werd in ‘Sjeveningen’ geparkeerd en in Den Haag berecht.

Ik probeer uit te leggen dat de Nederlandse gevangenissen ENORM zijn veranderd sinds 2004. Er wordt ongelovig gekeken. Ik vertel ook dat het aantal gevangenen enorm is gedaald. (Eigenlijk weer terug op het niveau van 1984…..). Dat er nu cellen gedeeld worden en dat gevangenissen gesloten zijn/worden. Ook dat Nederland gevangenissen verhuurt aan andere landen. Wat? Ja, al sinds vijf jaar eentje aan Belgie (Tilburg), een tweede in Groningen aan Duitsland en dat juist dat schitterende doch heel geisoleerd gelegen Veenhuizen gaat aan Noorwegen is geleased. Leg het maar eens uit waarom.

A. liet de namen van de ontvoerders van Heineken en zijn chauffeur Doderer vallen: “Ze kwamen heel aardig over. Het was een miljoenenbuit. Dat geld is toch niet gevonden?”. Ik heb hem bijgepraat. Over het geld en over varken Holleeder. A. werd uitgeleverd door de Dominicaanse Republiek na wederom het ‘clearen’ van cheques. Voor drie miljoen dollar tegen 25 % commissie. Geld dat door goedgelovigen gestuurd was aan scammers die gouden bergen beloven indien er dit en dat wordt overgemaakt. De halve Caribbean leeft van deze Nigeriaanse methode.

Apart verhaal is ook dat van die Colombiaan K. Hij werd in 1994 opgepakt voor grootschalige handel in cocaine. Na acht maanden stond ie weer buiten. Het Rapport van de Commissie van Traa had voor hem gunstig uitgepakt. Bewijsmateriaal op niet legale wijze verzameld. Hij spreekt nog steeds goed Nederlands. Al mag ie niet meer in Nederland komen. Op bezoek naar een dochter in de VS werd hij elf maanden geleden gearresteerd. Verdacht van export van tenminste tien ton. ‘Nooit iets met de VS gedaan”. Ook hij krijgt een 5 k-brief aangeboden. Moet daarvoor een paar namen opgeven en de VS wil honderd miljoen van hem. ‘Dat geld is niet hier. Dat geld is in Nederland.” Zal niet stilgezeten hebben vanaf 1994…… Hij praat en onderhandelt met de ‘government’.

Voor de kleinere vogels is het woord ‘Amsterdam’ magisch. Legaal weed (‘Dutch herbs’) roken. De roze buurt. Lekker drinken. Tja, dat vinden meer mensen in de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *