Op jacht naar het grote geld

logo NE 300 kidnappedAmerikaanse bedrijven en investors stoppen heel veel geld in R&D oftewel Research en Development. Voornamelijk in technologie en Internet-Technologie. Google besteedt jaarlijks 10 miljard aan denktank Google X. Waaruit zelfrijdende auto’s (er rijdt al een hele vloot van op Californische wegen), verbeterde Google Glass, met elkaar communicerende apparaten en wat we nog niet weten uit voortkomt en gaat komen. In Nederland heeft Philips trouwens het befaamde Nat Lab en spelen o.a. Shell, Akzo, DSM een aardige wereldrol.

De Google Boys, dat moet gezegd, zijn niet direct op geld belust maar ‘nieuwsgierig naar mogelijkheden’. En er moeten TOCH nieuwe inkomstenbronnen worden aangeboord. De inkomsten van Google, Apple, Yahoo en Facebook komen eigenlijk uit maar 1 ding……advertenties. De toekomst van de technologie komt uit RECLAME!

Er zijn duizenden jeugdige onderzoekers die op zolderkamertjes, in kelders en garages of op goedkope kantoortjes op zoek zijn naar een nieuw IT-produktje. Meestal App’s (Eps?). Allemaal op jacht naar het grote geld.
Investeerders en fondsen worden platgegooid met voorstellen om te investeren. Dat is al tientallen jaren zo maar de versnelling is er in gekomen. Uit de tientallen aanbiedingen per week wordt door de investeerder soms/vaak 1 geselecteerd. De meeste worden niks . Maar als 1 op de 10 of 20 het ‘doet’, is de investeerder blij.

Er wordt geld beschikbaar gesteld. Voor een aandeel in het bedrijf. Dat betekent dat er betere huisvesting kan worden betrokken. En de jonge ondernemers zijn niet meer aangewezen op een uitkering, op voedselbonnen of hulp van mama of papa. Er kunnen medewerkers worden aangetrokken. Tegen een minimumbeloning en aandelenopties. De droom wordt gedroomd. De werkuren worden meer en meer.

Whatsapp is gekocht door Facebook voor 19 miljard dollar. De grondlegger was tot voor anderhalf jaar aangewezen op food stamps. Zo’n verhaal met zo’n afloop doet menig onderzoekershart sneller slaan. Slapeloze nachten zijn het gevolg. Misschien dat een App’je aanslaat. Het is tenslotte altijd handig te weten waar de dichtsbijzijnde deli, slager of groenteboer gevestigd is.

New York is de grote magneet voor de IT-business-in-wording. De wijk Brooklyn wordt Silicon Alley genoemd. Naar de grote Californische broer. Heel veel ‘square foot’-kantoorruimte is betrokken door de algorithme boys. Die ook veel werk doen voor supersnelle aan- en verkoop programma’s voor beurshandelaren. San Francisco is een tweede internet-boom-stad. Yahoo en Google nemen honderden mensen aan en hebben eigen bussen rijden. Voor de halteplaatsen gaan ze nu betalen aan de reguliere vervoermaatschappijen. Huur- en huizenprijzen stijgen supersnel. Tot groot verdriet van oude bewoners. Die worden er uitgegooid. Slachtoffers heb je overal in deze wereld.

Kijken hoe lang het ‘geldverbranden’ in de IT-wereld kan aanhouden. Aan alles komt een einde. Zelfs aan het wachten op een proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *