Passanten – de verlate dagvaarding (1)

KS 1190 MDC 01Het Metropolitan Detention Center (MDC) is een ‘hub’, een verdeelcentrum. Hier komen gedetineerden van andere gevangenissen en windstreken aan. Op doorreis naar weer andere gevangenissen en windstreken. Per vliegtuig en bus worden ze vervoerd met het MDC als verdeelpunt. Ze komen in alle soorten, kleuren, maten en uitvoeringen. Soms blijven ze een enkele dag. Soms een week. Soms een paar weken. Wachten ze op een open plek in een zog. ‘camp’. Dat is een gevangenis zonder hekken, zonder boeien en met weinig bewaking. Status: HEEL low. Soms zijn ze op weg naar een ‘halfway-house’. Wat vergelijkbaar is met een Nederlands ‘Open kamp’.

Een toch opmerkelijk figuur op doorreis was Carlo. Een Puertoricaan met Amerikaans paspoort en heel blanke teint. Met een Duitse achternaam. Opgegroeid in Florida. Klein van gestalte. Met een paardestaart. Heel veel jaren doorgebracht in heel veel gevangenissen. Van alles ‘gebruikt’ en dus verslaafd tot het bot.

Hij was BIJNA het ‘halfway house’ uit. Ergens in Brooklyn. Nog zes weken te gaan. Kreeg verlof om zijn rijbewijs te verlengen. Bij dat kantoor rolde uit de machine naast zijn rijbewijs OOK een dagvaarding/ warrant om te verschijnen voor een rechtbank ergens in Georgia. datum van de dagvaarding: juni 1985. Jawel! 28 Jaar eerder.
Hij besloot het toch maar te vertellen aan zijn mentor in het halfway house. Die ging bellen met het DA kantoor in Georgia. Die moesten de kelder in en wroeten in de dossiers. Computers bestonden destijds nog niet. Klopte. Tja, hij moest het halfway house verlaten en voor nog zes weken in een gewone gevangenis. Ergens in Pennsylvania. Zes uur met de bus.

Daarna gaat de reis naar Georgia. Kijken wat de rechter zegt. Waarvoor hij moet verschijnen? Precies wist ie dat niet meer. ‘Possession”. Dus bezit van drugs. Welke? ‘Ik gebruikte alles in die tijd’. Zou zoiets verjaard zijn hier? Denk het dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *