22.000 spoeddossiers voor Preet Bharara

Preet Bharara (als creep dankzij Photoshop,,,)

Preet Bharara (als creep dankzij Photoshop,,,)

Bericht uit Brooklyn | door Nico Epskamp

In januari 2014 krijgt de District Attorney van Manhattan (mijn vriend Preeting Singh Bharara) een Court Order van een federale rechter. Zijn kantoor moet met spoed 22.000 dossiers naar het hof brengen. Voor ‘snelle’ behandeling. Het betreft hier dossiers van mensen die bezwaar hebben aangetekend om het land te worden uitgezet. Die volgen een procedure. Die duurt jaren. De rechter vindt dit onaanvaardbaar. Er moet tempo komen.

Het duurt een week eer de DA antwoordt. Zijn kantoor kan 345 dossiers ophoesten. Van de 22.000. Op een termijn van achttien (18) maanden…… Dus tot september 2015. Het brengt wat oproer in kranten. Burgers reageren. Op de bekende hate mail-wijze.

Ik weet niet of al die 22.000 mensen achter die dossiers opgesloten zijn. Dat KAN en zal haast niet. Hoewel…… alleen New York City telt vijf ICE’s (Immigration Centers). Sommigen zullen wel ‘geklinkerd’ en dus op straat zijn. En nemen dan meestal weer de benen. melden zich niet meer. Ik ken de capaciteit niet van die ICE’s.

Onder de 22.000 ‘dossiers’ zullen ook veel ex-gedetineerden zijn. Ben je niet Amerikaans staatsburger en gearresteerd, dan krijg je meteen de mededeling van Homeland Security dat je NA de straf zal worden uitgezet. Indien je bezwaar hebt, dan kan je de procedure in gaan.

Wie geen bezwaar maakt die zal binnen een termijn van vier tot acht weken via de ICE naar land van herkomst worden getransporteerd. Voor de Latino’s is dat meestal geen probleem. Die HEBBEN iets om naar terug te gaan. Meestal. Al zijn er honderden verschillen. Ze hebben in de USA vaak en meestal een (tweede) vrouw. Uit die tweede leg zijn kinderen gekomen. Het zijn actieve mensen. Ook op dit gebied.

Bij bezwaar begint de ellende. Op de teevee komt een geval in beeld van een man die al twee jaar vast zit in een ICE. Zijn dossier is in 2017 aan de beurt. Kan ook later zijn…….Eigenlijk niet veel anders dan in Nederland.

In het fiscale jaar 2013 werden 400.000 mensen het land uitgezet. Enorme aantallen. Meer dan 1.000 per dag. De meesten naar Mexico. Ook Honduras en Guatemale liggen vlakbij. Gevaarlijke landen met enorme moord-aantallen. Biedt mogelijkheid voor bezwaar.

Naar schatting zijn er 11,5 miljoen illegalen in de USA. Of ‘ongedocumenteerden’. Mensen die na verloop van hun toeristenvisum het land niet verlaten hebben. Of die het land zijn binnengesmokkeld op een of andere manier. Op zoek naar een ‘gouden’ kans. Die opgepakt maar weer losgelaten zijn. MET een uitwijzingsbevel. Dat niet gelaten hebben voor wat het is. Worden ze weer opgepakt dan krijgen ze een jaar of vijf a zes. Of ontvlucht zijn aan een toezichthouder. Of gewoon proberen te overleven in de Amerikaanse steden jungle.

Er zijn 8,8 miljoen New Yorkers geregistreerd in de Gemeentelijke Administratie. 38 Procent is niet in de stad of in de USA geboren. Mexicanen, Dominicanen, Haitianen, Russen, Ukrainers, Chinezen, Pakistani’s en India’nen zijn zo onderscheiden groepen. Die vaak in dezelfde burroughs/wijken wonen. Ze bieden onderdak aan ongedocumenteerden. Daar worden ze vaak even zo vrolijk uitgebuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *