Schuldig! En de dreun komt hard aan.

guilty2door Ted Sluymer | Schuldig! Het telefoontje komt nèt nadat ik Nico’s vriendin had gemaild dat ze mij ook ’s nachts mocht bellen met de uitslag. Rust had ik toch al niet en als ik dat al niet had, hoe moet Nico zich zèlf dan hebben gevoeld, gonst het door je bovenkamer. Schuldig! Het kan niet waar zijn, maar dat is het wel. Je weet dat je bent overgeleverd aan een rechtssysteem dat met een eufemisme als ondeugdelijk mag worden aangeduid, maar het hele decorum is verworden tot een farce. Een slecht toneelstuk met aanklagers die de rol alleen accepteren als ze winnen. Het gaat niet om recht, het gaat om de victorie. En Nico voelde de bijl van de jury in zijn nek. De hete adem van de aanklagers deerde hem niet. Het verontwaardigde hem, dat wel. De jury kreeg hem neer. Knock-down, ook al duurde het maar kort.

Als je jarenlang met iemand correspondeert, dan lees je tussen regels door. Wordt het Fingerspitzengefühl hoe het is met zijn state of mind. Handig als je iemand dan ook al negenendertig jaar kent. Ik voelde de spanning oplopen in de mails die we dagelijks uitwisselen. Tot het moment van de apocalyptische uitslag. De reactie van Nico was er relatief snel en dat hij zijn krachten weer bij elkaar aan het vegen was, bleek duidelijk. Een diep chapeau.

Het wordt vechten, dat lijdt geen twijfel. Pas in juni vertelt Judge Sullivan wat het vonnis wordt. Daarna kan hoger beroep tot een jaar duren. In Amerika doen ze niet zo moeilijk. Ook niet met het langdurig opsluiten van mensen op basis van géén bewijs en een jury die de clou heeft gemist waar het om gaat. Die waarde toekent aan de angstverklaring van iemand die alleen maar uit is op strafvermindering. Op eigen voordeel. Recht in Amerika is een spel op een uitgesleten monopolybord waar je automatisch de gevangenis inglijdt omdat op elk dreigend speelkaartje, door wraakzuchtige aanklagers uitgedeeld, je lot van tevoren is bezegeld. U gaat naar de gevangenis!

Voor Nico is er veel werk aan de winkel. Stukken voor de website, in Nederlands en Engels, worden natuurlijk gemaakt, maar de strategie voor de komende periode, waarvan niemand weet hoe lang die zal zijn, moet worden bepaald. Ook al duurt hoger beroep dan wéér een eeuw, het kán in elk geval. Wat na een ‘plea bargain’ niet aan de orde is, omdat je dan al je rechten verliest. Schuldig pleiten was niet aan de orde voor Nico. De valse waarheden van de aanklagers werden voor zoete koek door de jury geslikt. Zelfs het feit dat er sprake was van een ontvoering, speelde geen rol. Amerika is een apenland als het om recht gaat. Om wat het is geworden. Die verdomde Columbus had nooit moeten vertellen wat hij ontdekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *