Verwarring in de rechtszaal

door Nico Epskamp | Afgelopen vrijdag 6 februari, was ik naar de Rechtszaal ontboden. Om te worden voorgeleid voor een ververste, omvattende aanklacht. Ik begrijp niet precies wat het US Openbaar Ministerie (‘ de government’) allemaal precies voor heeft met dit gedoe maar wat geeft het. Ik pleitte weer ‘Not guilty’ nadat ik te weten kwam dat ik nu ook “Nico’ word genoemd zowel als ‘De Journalist’.

Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om zaken op een rijtje te zetten voordat het proces begint op 23 februari a.s. De advocaten kruisten de degens over procedures. Normaal voorafgaand aan een USA proces. De bijeenkomst ontaarde al snel in verwarrende taferelen. Judge Sullivan keek er naar in snel toenemende verwarring en boosheid. Wat is er aan de hand?

De government heeft een getuige ontdekt die het wil gebruiken voor hun doeleinden. De man werd afgelopen maand gearresteerd op basis van een internationaal arrestatiebevel door de USA en er is om uitlevering gevraagd. Hij gaf verklaringen en de government wil dit gebruiken in mijn zaak. Geen probleem. Hij zit gevangen in een ‘Zuid Amerikaans land’ en vecht zijn uitlevering aan. Maar hij wil getuigen. Op belofte van de zgn. ‘5 k’-brief, mocht hij daadwerkelijk worden uitgeleverd. Hij zal er nog achter komen welke voordelen dat geeft!

Judge Sullivan beval dat de getuige wordt gehoord via CCTV-kanalen. Gewoonweg live vanuit dat land direct naar de rechtszaal in New York. De advocaten stellen hun vragen en de juryleden luisteren en kijken toe. Simpel en effectief. Aanklager Shane Stansbury denkt daar anders over. Hij probeert – achter de rug om van Judge Sullivan – om het gerechterlijk bevel te wijzigen. Hij wil – midden in trial – naar het betreffende land reizen, samen met een van mijn advocaten. Daar het tv-circuit overzien en de getuige bevragen. Waarom?, vroeg Judge Sullivan. Waarom kan het niet rechtstreeks vanuit mijn rechtszaal? Aanklager Stansbury had daar geen direct goed antwoord op. Iets van dat de afspraken daar niet op tijd werden nagekomen. Dat de getuige zou kunnen worden beinvloed zonder dat ze daar bij waren. Zo iets.

Mijn getuige zit ook gevangen. In Duitsland. Er werd een Rechtshulpverzoek gestuurd naar de Duitse autoriteiten. Die handelden dat snel af en stuurden een brief terug. Ook per diplomatieke post. Die brief is, zoals u weet, nooit terug aangekomen. Verduisterd, zoals ik beweer. Mijn advocaten nu hebben ook gevraagd om een getuigenis via de CCTV-kanalen. Judge Sullivan ging mee met dit verzoek. Ondanks zware protesten van de government.
Mijn advocaten probeerden de Duitse Officier van Justitie te bereiken om een en ander te regelen. In Duitsland is deze procedure zeer bekend en gemakkelijk te regelen. Tot dusver heeft hij de dagelijkse telefoontjes niet beantwoord noch gereageerd op de emails. Waarom ontwijkt Herr Lubke mijn verdediging? Wil hij zijn Amerikaanse collega’s de helpende hand toesteken? ADA Stansbury schijnt geen problemen te hebben om Staatsanwalt Lubke in Osnabruck, Niedersachsen, Duitsland te bereiken. Judge Sullivan zei tegen Stansbury dat hij moet helpen om Lubke te contacten.

Waar reizen naar Zuid Amerika een of twee dagen kost; een Duitse reis vergt minstens een week. dat is te veel midden in een trial en absoluut onnodig. De government probeert mijn getuige figuurlijk om zeep te helpen. Heel duidelijk. Mijn getuige kan eenvoudigweg voor een camera gaan zitten en de vragen rechtstreeks vanuit de Courtroom beantwoorden. Makkelijker kan het niet.

Vrijdag 13 februari (bent u bijgelovig?) zal Judge Sullivan hopelijk zijn poot stijf houden. Dat de beste manier is om de getuigen te horen is het live TV circuit. De government kan een van de lokale DEA Agenten die zich overal in de wereld ophouden ter plekke hebben om toezicht te houden op de juiste gang van zaken. Court Orders are Court orders!

Dat krijg je allemaal als er een zaak naar trial wordt gebracht die absoluut geen enkele connectie heeft met de USA. Ik heb mijn getuige nodig. Ik heb er meer dan een jaar op gewacht. In de gevangenis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *