Vincent Epskamp schrijft brief aan fractievoorzitters

door Ted Sluymer | Dat ging héél mooi vandaag. Ik krijg mail van Nico Epskamp’s zoon Vincent. Een brief aan alle fractievoorzitters. Goed plan, dacht ik meteen. Alle beetjes helpen. Even later telefoon: Vincent. We praten even wat dingen door en hij vraagt mij of ik de mail even door wil geven aan zijn vader. Dat doe ik meteen en binnen enkele uren krijg ik mail terug van Nico. Die heeft meteen de brief vertaald in het Engels voor de Engelstalige-versie van Kidnapped by the USA. Er zit een oceaan tussen, maar intussen spelen we van alles binnen no time klaar! Dit is Vincent’s brief. 

Geachte fractievoorzitters,

Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende.

Ongeveer 33 maanden geleden is mijn vader gearresteerd op de Dominicaanse Republiek en vervolgens, 11 maanden later, wegens geen bewijs weer vrijgelaten. Hij werd direct gearresteerd en zonder enige vorm van proces op een vliegtuig richting de Verenigde Staten van Amerika gezet. Sindsdien zit hij daar. Hij werd aangeklaagd, waarna de aanklacht al weer is veranderd, en er is nog geen proces. Het proces zal nu waarschijnlijk 23 februari 2015 starten, als er tenminste niet iets tussenkomt. Hoewel het verleden van mijn vader niet geheel voor hem pleit, geloof ik deze keer dat hij er niets mee te maken heeft. Hij had er geen reden toe. Hij was directeur geworden van een instantie, BONJO, en hij zou voor het eerst grootvader worden.

Ik heb zowel de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Timmermans als de huidige minister Koenders geschreven of zij iets voor mijn vader konden doen. Het standaardantwoord wat ik ontvangen heb via de casemanager Azië en Oceanië, Verenigde Staten en Canada van de afdeling consulaire aangelegenheden is en ik citeer:

“Voor soevereine staten geldt het zogenaamde internationaalrechtelijke non-interventiebeginsel. Dit houdt in dat staten zich niet bemoeien met en niet interveniëren in elkaars interne aangelegenheden. Het nationale rechtssysteem is een interne aangelegenheid. Nederland heeft respect voor het non-interventiebeginsel en zodoende kan en zal geen interventie plaatsvinden in 1) de gronden waarop de uitlevering heeft plaatsgevonden , 2) de schuldvraag, 3) de bewijslast en 4) de te bepalen strafmaat. Dit zijn zaken die door de advocaat ter hand genomen moeten worden. Nederland duldt een interventie van een ander land in de rechtsgang ook niet.”

Naar aanleiding van de situatie van de Nederlander in Indonesië waar minister Koenders en zelfs de Koning zich heeft bemoeit om de straf niet uit te laten voeren, lijkt mij punt 4 van het hierboven geciteerde antwoord, heb ik wederom geschreven naar de Minister met de vraag waarom er voor mijn vader, die zonder enige vorm van proces is overgevlogen van de Dominicaanse Republiek naar de USA, niets gedaan werd. Ik kreeg wederom te horen dat Nederland zich niet bemoeit met de rechtsgang van andere landen..etc. en dat elke zaak op zich staat. Dit antwoord verbaasde mij niet, maar maakt mij wel droevig. Zeker nu ik vandaag, 3 februari, in mijn krant lees dat de Tweede Kamer actief actie vraagt van de Minister inzake een journalist in Turkije. Maar er zijn meer zaken. Ik begrijp dat belangen altijd meespelen, maar in het rechtssysteem wat wij kennen en waarbij landen elkaar kunnen aanspreken over diverse zaken, vraag ik mij af waarom Nederland niets doet buiten de hulp van de ambassade.

Ik heb bewondering voor de inzet van Minister Koenders inzake de inzet voor Nederlanders in het buitenland. Dit zou een staat ook moeten doen voor zijn burgers. De inzet van de ambassade/consulaat in New York is ook top. Alle lof daarvoor.

Maar ik begrijp niet dat de Nederlandse Staat niet ingrijpt als een van zijn eigen burgers zonder enige vorm van proces overgevlogen wordt naar een ander land, daar vastgezet en aangeklaagd wordt, waarna de aanklacht veranderd wordt. Daarna worden er allerlei vertragingstechnieken toegepast en duurt het ruim twee jaar voordat er een procesdatum is. Ik meen dat er internationaal is afgesproken dat iemand binnen een redelijke termijn berecht dient te worden in een eerlijk proces. Dit is nu zeker niet het geval.

Via een vriend van mijn vader wordt er een website bijgehouden, zowel in het Nederlands als in het Engels met wat er allemaal speelt. http://kidnappedbytheusa.nl/ Als u hier kijkt kunt u lezen wat er zoal is voorgevallen.

Ik hoop dat u iets kunt doen voor mijn vader. Misschien een oproep zoals u gisteren ook gedaan heeft. Mijn wens is alleen dat mijn vader deze kant op kan komen zodat hij zijn kleinkinderen voor het eerst kan zien.

Dank voor uw aandacht.

met vriendelijke groet,

Vincent Epskamp

4 Comments:

  1. rene middelveld

    mooi geschreven Vincent, ik hoop dat je vader snel voor het eerst zijn kleinkinderen in zijn armen kan sluiten

  2. Ik heb Nico mogen ervaren als een betrokken voorzitter van Bonjo en het is triest te zien dat mensen die eerst applaudisseerde, nu hun rug toekeren. Nico sterkte!

  3. Hou je haaks man!

  4. sterkte neps , hoop je weer snel in schagen te zien .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *