Wist ik wat er vervoerd zou worden? Ja, zegt de getuige…

door Nico Epskamp | Hoe groot is de kans dat je je hart uitstort bij iemand die je precies drie (3) minuten tevoren hebt leren kennen? En dat dan ook nog met verwoestende tekst? Klein. Toch? Zeg maar minus 100%. Toch wilde de ‘meewerkende getuige’ van de US-government dat woensdag 25 februari beweren. Op maandagmiddag 6 december 2011 om drie uur zou ik deze Nederlander van Kroatische origine binnen drie minuten hebben verteld dat ik wist wat er vervoerd zou worden (hij noemde de naam en het aantal kilo’s) en dat ik dat deed om een ‘oude schuld uit een drugsdeal’ te vereffenen. En ik zou 50.000 euro krijgen voor de tocht. Waarde transport 30 miljoen euro……Geld vooruit? Nee, dat niet.

Deze 33 jarige man was op 2 oktober gearresteerd in Colombia op basis van een internationaal arrestatiebevel in deze zaak van de USA. (Nee, over de jurisdictie gaan we het niet hebben). Hij had mijn medeverdachte geassisteerd in alle facetten van de voorbereiding. Hij spreekt diverse talen waaronder Spaans. En dat is wel handig als je met Colombiaanse kartel-gasten te maken hebt.

Toen het fout ging, zat ie op 1 kilometer afstand in een villa. Hij kreeg een gun op zijn hoofd, moest zich naakt uitkleden om te controleren op ‘wires’. Alle telefoons werden afgepakt. Kreeg daarna een contactadres waar hij zich moest melden. Deed ie dat niet of als blijkt dat-ie de boel geflikt heeft: ‘Dan zouden ik en mijn familie worden gevonden en vermoord’. Dat zijn geen loze bedreigingen.

Doodsbange getuige is al een ‘samenwerkingsovereenkomst’ aangegaan met de US-government. Hij gaat ze alles vertellen wat ie weet. Of heeft dat al zo’n beetje gedaan. Tegen een strafvermindering. Dan wordt er een zog. 5k-brief afgegeven bij de vonnissende Judge. Wordt dat vier a vijf jaar. Max tien. Dat werd nog eens extra ingepeperd bij de jury om hen toch maar er van te doordringen dat ie niet liegt! Hij verzet zich niet tegen uitlevering. Daar is Colombia overigens (nog steeds) heel gemakkelijk als de USA er om vraagt. Als ie blijkt te liegen – dus als ik word vrijgesproken! – dan wordt die overeenkomst verscheurd. Kortom, ik heb wat te repareren…….

Nu wisten we dat dit er aan zat te komen. Advocaat Avrom zat in Bogota en had een prima kruisverhoor. Alles rechtstreeks en via haarscherpe beelden op de monitoren. Andere en veel betere koek dan mompelende getuigen die verscholen achter een lessenaar vragen zitten te beantwoorden. De kracht van het beeld. Vond Judge Sullivan ook.

Vandaag verder met de under-cover piloot. Die speelde een schitterend spel waar medeverdachte onvoorstelbaar en zonder enige controle intuinde. Daarna komt iemand uit Belgie op uitnodiging over om te vertellen over een Belgisch vonnis waar ik niet van wist. Dat ook niet geldig is. Maakt niet uit. Het land van de onbegrensde mogelijkheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *